ادویه, دانستنی های آشپزی, طعم دهنده

خواص میخک: با فواید شگفت انگیز میخک میخکوب خواهید شد!

خواص و مضرات میخک

میخک یکی از ادویه‌جاتی است که از جوانه‌های گل میخک و به صورت خشک شده به دست می‌آید. این گیاه یک گیاه همیشه سبز در آسیا و آمریکای جنوبی می‌باشدکه به Syzygium aromaticum معروف است. میخک به دو صورت آسیاب شده و نیز به صورت چوب میخک در دسترس است که از این ادویه همه کاره با طعم تند مطلوب، جهت طعم دار کردن گوشت، مزه‌دار کردن انواع خورشت و همچنین در صنایع شیرینی، شکلات، کیک و کلوچه و در طب سنتی قابل استفاده است. می‌توان گفت ادویه میخک یکی از اصلی‌ترین طعم دهنده‌ها در غذاهای هندی محسوب می‌شود. بسیاری از مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد که خواص میخک بسیار زیاد است و می‌توان به خواص زیر اشاره کرد. پس در ادامه با ما همراه باشید.

حاوی مواد مغذی

ادویه میخک که دارای مواد مغذی فراوان از جمله: فیبر، ویتامین‌ها و انواع مواد معدنی می‌باشد. بنابراین با افزودن این ادویه به غذا، می‌توانید مقدار زیادی از مواد مغذی مورد نیاز را تامین نمایید. میخک حاوی مقادیر بسیار زیادی از ویتامین A و بتاکاروتن نیز می‌باشد که به بهبود بینایی کمک می‌کند. همچنین میخک منبع بسیار خوبی از ویتامین K و همچنین ویتامین C است که با رادیکال‌های آزاد فاقد اکسیژن مبارزه کرده و آن‌ها را از بین خواهد برد.

از جمله مواد معدنی موجود در میخک چیست؟ این مواد عبارتند از: ویتامین K، منگنز، پروتئین، منیزیم، پتاسیم، نیاسین، فولات، ریبوفلاوین، کلسیم، منگنز، ویتامین C، ویتامین E، فسفر، سلنیوم و روی است.

خوب است بدانید یک قاشق چای خوری میخک برابر است با 2 گرم میخک آسیاب شده، که این مقدار حاوی 6 کالری، 21 گرم کربوهیدرات 1 گرم فیبر، 1 گرم منگنز 30 درصد از نیاز روزانه هر فرد و همچنین حاوی مقداری ویتامین k، چهار درصد از نیاز روزانه هر فرد و ویتامین c، سه درصد از نیاز روزانه می‌باشد. همانطور که می‌دانید منگنز یک ماده معدنی ضروری برای حفظ عملکرد مغز و استخوان‌ها است. به طور کلی می‌توان گفت میخک کالری کمی داشته اما یک منبع غنی از منگنز است.

سرشار از آنتی اکسیدان

علاوه بر مواد معدنی و ویتامین‌های گفته شده میخک سرشار از آنتی اکسیدان است. ترکیبات اوژنول موجود در میخک در متوقف کردن فعالیت رادیکال‌های آزاد بسیار موثر عمل می‌کند. بنابراین گنجاندن میخک در رژیم غذایی در کنار سایر مواد غذایی غنی از انواع ویتامین و آنتی اکسیدان می‌تواند به بهبود سلامت شما کمک بسیاری کند. آنتی اکسیدان موجود در میخک سبب کاهس استرس اکسیداتیو می‌شود. استرس اکسیداتیو در واقع فرایندی است که در آن میان فعالیت آنتی اکسیدان و رادیکال‌های آزاد تعادی وجود نداشته باشد و این اختلال در نهایت منجر به انواع بیماری از جمله سرطان می‌گردد.

کمک به پیشگیری و درمان سرطان

تحقیقات نشان داده است که ترکیبات موجود در میخک می‌تواند به محافظت در برابر سرطان کمک بسیار زیادی کند. یک مطالعه بر روی لوله آزمایش نشان داد که عصاره میخک به توقف رشد تومورها کمک بسزایی کرده و در نهایت باعث مرگ سلول‌های سرطانی می‌گردد. تحقیقات جالب دیگری حاکی از آن بود که اوژنول موجود در میخک باعث مرگ سلول‌های سرطانی در رحم می‌شود.

پیشگیری از سرطان با ادویه میخک

پیشگیری از سرطان با ادویه میخک

از بین بردن باکتری‌ها

از جمله خواص میخک خاصیت ضد میکروبی آن است. این بدان معنی است که میخک به جلوگیری از رشد میکروارگانیسم‌ها مانند باکتری کمک می‌کند. یک مطالعه بر روی لوله آزمایش نشان داد که اسانس میخک با سه نوع باکتری مقابله می‌کند که یکی از آن‌ها باکتری است که سبب مسمومیت غذایی می‌گردد. همچنین خواص ضد باکتریایی میخک می‌تواند به ارتقا سلامت دهان و دندان کمک کرده و رشد دو نوع باکتری که سبب بیماری‌های لثه می‌شود را متوقف خواهد کرد.

جالب است بدانید بر روی 40 نفر مطالعه‎‌ای صورت گرفت که موضوع آن تاثیر دهانشویه متشکل از روغن درخت چای، میخک و ریحان بود که پس از 21 روز استفاده مداوم از این دهانشویه، آن‌ها شاهد بهبود سلامت لثه و همپنین کاهش پلاک دندان و باکتری‌های دهان بودند.

کاهش التهاب

میخک از ترکیبات متعددی تشکیل شده که دارای خواص ضد التهابی می‌باشد. میخک علاوه بر اینکه بدن را از انواع التهاب مصون می‌دارد، خطر بیماری‌هایی مانند آرتریت یا همان التهاب مفاصل، التهاب لثه و جوش و گل مژه را نیز کاهش خواهد داد. بر اساس یک مطالعه در سال 2017 در رابطه با فواید عصاره میخک، متوجه شدند که میخک باعث سرکوب پاسخ التهاب در بدن موش‌ها می‌شود.

بهبود سلامت کبد

ترکیبات بی نظیر موجود در میخک، سلامت کبد را بهبود می‌بخشد و همچنین از انواع بیماری‌های کبدی پیشگیری می‌کند. جالب است بدانید در این زمینه بر روی موش‌ها آزمایشی صورت گرفت که در آن این حیوانات از ترکیب تهیه شده از میخک تغذیه نمودند. در نهایت نیز سبب بهبود عملکرد کبد، کاهش التهاب و کاهش استرس اکسیداتیو گردید. همچنین در آزمایش دیگری مشخص شد که اوژنول موجود در میخک به بهبود سیروز کبدی و یا زخم کبد کمک بسیاری می‌کند.

سلامت کبد خود را با میخک تضمین کنید!

سلامت کبد خود را با میخک تضمین کنید!

تنظیم قند خون

کنترل قند خون از دیگر خواص میخک می‌باشد. یک مطالعه روی حیوانات نشان داد که عصاره میخک به افزایش جذب قند در موش‌های مبتلا به دیابت کمک خواهد کرد. نیگریسین ترکیبی در میخک است که بر روی سلول‌های ماهیچه‌ای انسان اثر گذاشته و سبب افزایش جذب قند خون به سلول‌ها، افزایش ترشح انسولین و بهبود عملکرد سلول‌های تولید کننده انسولین (هورمون انتقال دهنده قند از خون به سلول‌ها) می‌شود. بنابراین خوب است که آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

حفظ سلامت استخوان‌ها

مشکلات استخوان وضعیتی است که تقریبا بیش از نصف افراد یک جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در نهایت منجر به پوکی استخوان شده که خطر شکستگی آن را افزایش خواهد داد. ترکیباتی که در میخک وجود دارد، از مبتلا شدن به پوکی استخوان جلوگیری کرده و استحکام و تراکم استخوان‌ها را افزایش خواهد داد. همچنین با توجه به اینکه میخک یک منبع غنی از منگنز می‌باشد بنابراین یکی از مواد معدنی مورد نیاز استخوان با استفاده از میخک تامین می‌گردد. میخک حاوی فلاون و فلانوئید است و همین ترکیب بدن را قادر به ساخت استخوا‌هایی قوی کرده و تراکم استخوان را نیز بهبود می‌بخشد.

میخک یکی از اصلی‌ترین محتویات چاشنی بلوچی آلس پایس است.

جوان سازی پوست

با توجه به اینکه میخک دارای آنتی اکسیدان است به جوانسازی پوست کمک بسزایی خواهد کرد، بدین صورت که با از بین بردن رادیکال‌های آزاد که باعث آسیب به پوست می‌شوند به جوان سازی پوست کمک می‌نماید.

بهبود زخم معده

از دیگر فواید میخک می‌توان به درمان زخم معده اشاره نمود. به طور کلی می‌توان گفت میخک زخم‌های دردناکی را که در معده ایجاد می‌شود و همچنین زخم‌های مری و زخم اثنی عشری را بهبود خواهد بخشید. از جمله دلایلی که سبب ایجاد زخم در غشای معده و دستگاه گوارش می‌شود، استرس، عفونت و عوامل ژنتیکی است. با مصرف میخک ترشح مخاط معده افزایش می‌یابد. در واقع مخاط معده به عنوان یک مانع عمل کرده و اینگونه از فرسایش و آسیب معده در برابر اسیدهای گوارشی جلوگیری به عمل می‌آورد و اثراتی مشابه چندین داروی ضد زخم معده را دارد.

رفع مشکلات دهان و دندان

میخک که یک ادویه معطر با بوی تند و مطلوب است برای از بین بردن بوی بد دهان بسیار کمک کننده می‌باشد. علاوه بر اینکه میخک به عنوان یک ضد درد عمل می‌کند و  و در صورت بروز دندان درد به عنوان یک مسکن قوی عمل می‌نماید؛ همچنین با ضدعفونی کردن دندان و لثه از عفونت جلوگیری خواهد نمود.

درد دندان را با میخک بهبود بخشید!

درد دندان را با میخک بهبود بخشید!

یکی دیگر از فواید میخک برای سلامت دهان و دندان کمک به سفید شدن دندان است. می‌توان با استفاده از پودر میخک به مدت 10 الی 20 روز مسواک بزنید. پس از گذشت این مدت زمان شاهد سفید شدن دندان‌هایتان خواهید بود.

جالب است بدانید اوژول موجود در میخک در دندان پزشکی نیز به عنوان یک بی حس کننده موضعی و همچنین ضد عفونی کننده دندان و لثه مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین میخک و عصاره آن به عنوان ماده اولیه در تهیه خمیر دندان استفاده می‌گردد.

خلاص شدن از اعتیاد

میخک با منحرف کردن عملکرد مغز می‌توان جایگزین خوبی برای کاهش تمایل به سیگار کشیدن گردد. بدین صورت که افراد سیگاری باید با جویدن گل میخک تمایل کمتری به سیگار پیدا خواهند کرد.

دیگر خواص میخک

  • درمان نفخ و سو هاضمه، از دیگر خواص میخک است که در داروهای طب سنتی نیز بدین منظور مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • درمان آرتروز و درد ماهیچه از جمله خواص روغن میخک تعریف شده است که با تحریک پوست و افزایش دما، سبب افزایش گردش خون و گسترش عروق خونی شده و به عنوان یک درمان خانگی محسوب می‌شود.
  • میخک سطح گلبول‌های سفید خون را افزایش داده و سبب تقویت سیستم ایمنی بدن می‌گردد.
  • این ادویه یک درمان خوب برای درد گوش است که با سر و بی حس کردن آن باعث بهبود می‌شود.
  • میخک با آنتی اکسیدان موجود در خود سیستم ایمنی را تقویت کرده در نتیجه پلاکت‌ها را پاکسازی کرده و در نهایت باعث پاکسازی خون می‌شود.
  • ادویه میخک یک ماده غذایی آرامش بخش است که از گرفتگی و اسپاسم جلوگیری می‌نماید.
  • نفخ شکم را با مخلوط کردن 4 عدد میخک در آب و نوشیدن آن در هر صبح؛ درمان کنید.
  • یکی دیگر از فواید میخک افزایش حجم مو و کمک به کاهش ریزش مو می‌باشد. که این خاصیت با استفاده از روغن میخک امکان پذیر است.

مضرات میخک

  • مصرف بیش از حد روغن میخک به ویژه در کودکان باعث آسیب کبدی می‌گردد و این امر به سبب اوژنول زیاد موجود در میخک است.
  • مقدار زیاد مصرف این ادویه باعث اختلال در دستگاه گوارش به ویژه در افراد مبتلا به کولیک خواهد شد.
  • بهتر است که از خوردن میخک در دوران بارداری و شیردهی اجتناب گردد.
  • پس از استفاده از روغن میخک به منظور التهاب لثه بهتر است که از دهانشویه نیز استفاده گردد تا باعث ایجاد سوزش در لثه و دندان نشود.
  • اوژنول موجود در میخک از لخته شدن خون جلوگیری کرده و خطر خون ریزی را افزایش خواهد داد بنابراین پس از جراحی و کسانی که از داروهای منعقد کننده خون استفاده می‌کنند، باید از مصرف میخک خودداری نمایند.
  • در برخی موارد استفاده زیاد از میخک سبب کاهش قند خون می‌گردد.
  • از دیگر مضرات میخک که بر اثر مصرف زیاد به وجود می‌آید، می‌توان به آلرژی، مشکلات تنفسی و تشنج اشاره کرد.
  • همچنین مصرف میخک در برخی مواقع سبب حساسیت پوستی نیز می‌گردد.
  • با توجه به موارد گفته شده، پیشنهاد می‌شود که میخک را در حد اعتدال و حدود دو بار در هفته و به صورت آسیاب شده در وعده‌های غذایی خود جای دهید. همچنین می‌توان آن را به مدت 5 الی 10 دقیقه در آب بجوشانید و به عنوان یک دمنوش بسیار پر خاصیت میل کنید.
  • نکته قابل توجه در استفاده از میخک این است که در هنگام تهیه غذا آن را در مراحل آخر از پخت به غذا اضافه نمایید زیرا حرارت زیاد سبب باعث از بین رفتن خاصیت ترکیبات اساسی در این ماده غذایی خواهد شد.
طرز تهیه دمنوش میخک را یاد بگیرید!

طرز تهیه دمنوش میخک را یاد بگیرید!

تهیه دمنوش میخک

مقدار 10 گرم میخک یا پودر آن را به همراه 1 لیتر آب جوش مخلوط کرده و بگذارید به مدت پنج دقیقه دم بکشد. اگر می‌خواهید میخک خاصیت خود را از دست ندهد، بهتر است آب را به صورت جداگانه جوشانده و در نهایت میخک را برای دم کشیدن به آب اضافه کنید. هنگام افزودن میخک مقداری زنجبیل نرم شده و چوب دارچین اضافه نمایید. در هنگام میل کردن چای نیز خوب است مقداری لیمو ترش بر روی چای بچکانید و از خواص فوق العاده میخک بهره مند شوید.

تاریخچه میخک را بدانید!

این ادویه پر خاصیت از زمان‌های قدیم در تهیه بسیاری از غذاهای آسیایی و چینی به همراه سایر ادویه‌جات استفاده میشد در مراحل اولیه رشد، جوانه‌های میخک کمرنگ هستند و به تدریج سبز می‌شوند.

میخک بومی کشورهای آسیایی مانند اندونزی، هند، پاکستان و نیز مناطق شرق آفریقا است. جالب است بدانید در یونان قدیم، از حلقه تهیه شده با گل میخک، برای هدیه دادن به قهرمانان، در مراسم ورزشی استفاده می‌کردند. گل میخک را با نام علمی dianthuts می‌شناسند.

میخک تاریخچه دور و درازی دارد و می‌توان گفت در طول قرن‌های 13 و 14 از اندونزی به چین، هند، ایران، اروپا . آفریقا منتقل شد. گیاه این ادویه معمولا 8 تا 12 متر ارتفاع دارد. علاوه بر طعم و مزه مطلوب این گیاه خواص ضد عفونی کننده آن نیز بسیار بالا است. میخک نماد عشق، افتخار، برتری و جذابیت است. یکی از جالب‌ترین کاربردهای میخک استفاده از آن در ساخت زیور آلات می‌باشد!

جوانه میخک در تمام طول سال در بازار ادویه‌جات قابل خریداری است. همچنین می‌توانید جوانه‌های خوب و با کیفیت این گیاه را بین دو انگشت کمی بفشارید؛ در صورتی که رایحه شیرین و مطلوبی احساس کردید، این جوانه با کیفیت و تازه است.

امیدواریم مطلب خواص میخک برایتان مفید بوده باشد.

برای خرید چاشنی‌های آلس پایس اینجا کلیک کنید!

6 دیدگاه در “خواص میخک: با فواید شگفت انگیز میخک میخکوب خواهید شد!

  1. رفیعی گفت:

    مطلب خیلی خوبی بود ممنون 🙏

    1. فرزانه کشاورزی گفت:

      ممنون از شما

  2. Z گفت:

    عالی و مفید 😍

    1. فرزانه کشاورزی گفت:

      مرسی از شما

  3. شکوفه گفت:

    خیلی عالی بود ممنونم از اطلاعات مفیدی ک دادید

  4. محسن گفت:

    تشکر امتحان کردم خوب بود اما برای برخی مفید نبود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.