ادویه, چاشنی ، مربا ، ترشی, دانستنی های آشپزی, طعم دهنده

کپسایسین: عامل تندی و خواص فلفل را بدانید!

فلفل قرمز کپساسین

فلفل یک محصول تند بوده که چه به صورت خام و یا پودری به عنوان ادویه غذا مورد استفاده قرار می‌گیرد. فواید فلفل بر کسی پوشیده نیست و می‌توان گفت که در پزشکی و همچنین برای درمان بسیاری از بیماری‌ها به خصوص تسکین درد، از آن بهره می‌گیرند. ترکیبی که سبب به وجود آمدن تندی فلفل شده است، کپسایسین نام دارد. بسیاری از کِرِم تهیه شده با این ماده استفاده می‌کنند. شاید تصور کنید که فلفل طبیعت گرمی داشته باشد، اما باید بدانید که خوردن آن باعث خنکی و کاهش دما در بدن خواهد شد.

کپسایسین چیست؟

نام دیگر کپسایسین (Capsaicin)، کاپسی‌سین بوده که این ماده در تمامی فلفل‌های سبز و قرمز وجود دارد. عامل اصلی تند بودن فلفل نیز همین ماده می‌باشد که از سرده کپسیکوم است. کپسایسین یک ترکیب شیمیایی است که برای اولین بار در سال 1878 متوجه وجود چنین ماده‌ای در فلفل قرمز شدند. چندی بعد مشخص شد که این ماده سبب افزایش ترشح اسید معده شده و انتهای عصب پوست را تحریک کرده و سبب ایجاد سوزش در غشای پوستی می‌شود. در سال 1930 کپسایسین را از نظر شیمیایی سنتز کردند. پس از مدتی شیمیدان‌های ژاپنی موادی مشابه کپسایسین را از فلفل‌های چیلی جدا کردند و آن‌ها را کپسایسینوئید نامیدند. این ترکیب شیمیایی باعث تحریک چشم و و ایجاد اشک می‌شود. جالب است بدانید که اسپری فلفل تهیه شده که برای دفاع در شرایط مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرد، از این ماده تهیه شده است.

فواید درمانی کپسایسین را بدانید

درمان بیماری پوستی:

این ماده در حال حاضر به صورت موضعی برای تقویت اعصاب سر و گردن، تسکین آرتروز، پسوریازیس، زونا و بسیاری از بیماری‌های پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد. کپسایسین در قالب یک پماد موضعی،  برای تسکین بسیاری از دردهای عضلانی و اسکلتی، آرتروز، کشیدگی، میگرن و سردردهای شدید، فیبرومیالژی(سندرم درد اسکلتی) پیچ خوردگی و غیره کاربرد دارد. کرم کپسایسین می‌تواند برای تسکین ناشی از رگ به رگ شدن و کشیدگی مورد استفاده قرار گیرد.

خاصیت ضد التهابی:

به طور کلی مواد غذایی مانند فلفل که دارای آنتی اکسیدان هستند، می‌توانند با رادیکال‌های آزادِ بدن مقابله نمایند و اینگونه از التهابات مزمن جلوگیری خواهند کرد. زیرا رادیکال آزاد سبب ایجاد التهاب خواهد شد که این اتفاق در نهایت می‌تواند خطر ابتلا به سرطان، اختلالات خود ایمنی و بیماری‌های قلبی را افزایش دهد.

کپسایسین عامل اصلی تند بودن فلفل است!

کپسایسین عامل اصلی تند بودن فلفل است!

پیشگیری و درمان سرطان:

مطالعات حاکی از آن است که کپسایسین قادر است سلول‌های سرطانی پروستات را از بین ببرد و احتمال مرگ سلولی بر اثر پدیده‌ای به نام آپوپتوز را کاهش دهد. کپسایسین می‌تواند آنتی ژن خاص پروستات را تنظیم نماید و بدین صورت با فعال شدن پادتن، ایمنی بدن را تا حد زیادی افزایش دهد. کپسایسین همچنین می‌تواند جهت کنترل ورم ناشی از شیمی درمانی و رادیوتراپی مفید باشد.

آرتریت:

این بیماری یک بیماری شایع التهابی بوده که باعث بروز درد و ناتوانی مفاصلی می‌گردد. از جمله مشکلات مفصلی دیگر که پماد کپسایسین در بهبود آن موثر عمل می‌کند شامل: آرتروز، فیبرومالژیا و روماتیسم می‌باشد.

نوروپاتی دیابتی:

این بیماری آسیبی عصبی است که بر اثر دیابت ایجاد می‌شود. بسیاری از افراد مبتلا به دیابت دچار عارضه نوروپاتی دیابتی نیز هستند که علائم آن شامل درد و بی حسی می‌باشد. کرم‌های کپسایسین در برطرف کردن این مشکل می‌تواند مفید باشد.

کاهش وزن:

یکی دیگر از فواید فلفل تاثیری است که بر کاهش وزن می‌گذارد. مکمل‌های کپسایسین سبب تقویت متابولیسم شده و امکان کاهش وزن را برای فرد ایجاد می‌نماید. بدین صورت که با افزایش مصرف اکسیژن و بالا بردن دمای بدن منجر به سوزاندن کالری بیشتر خواهد شد. نوع دیگری از عملکرد کپسایسین که در کاهش وزن به شما کمک می‌کند، این است که اشتهای شما را در طول روز تا حدی کاهش خواهد داد. ولی باید بدانید که مصرف این ماده به تنهایی کافی نیست. بلکه باید در کنار آن رژیم غذایی مناسب و تحرک کافی داشته باشید. به طور کلی مکمل کپسایسین بی خطر است اما مصرف آن باعث تحریک دستگاه گوارش و افزایش دمای بدن می‌شود.

تسکین و بهبود شرایط معده و روده:

این ماده با خواص بسیاری که دارد، اسهالی که بر اثر انواع عفونت به وجود می‌آید را از بین خواهد برد. همچنین کپسایسین حاوی انواع ویتامین مانند A، B، C همچنین پتاسیم و کلسیم است که به بازسازی دیواره دستگاه گوارش کمک بسیاری خواهد کرد.

بهبود دردهای معده و روده از خواص فلفل‌هاست!

بهبود دردهای معده و روده از خواص فلفل‌هاست!

نحوه استفاده از کرم کپسایسین

در صورت بروز مشکلات پوستی و عضلانی بهتر است روزانه 3 یا 4 بار از این کرم استفاده کرده و به ناحیه آسیب دیده بزنید. همچنین برای میگرن، کرم را روزانه به پوست سر خود بزنید. به طورکلی در ابتدای مصرف این کرم احساس کمی سوزش طبیعی بوده و از دفعات بعد کمتر خواهد شد. اما نکته مورد توجه این است که این کرم را نباید بر روی نواحی آسیب دیده که دچار بریدگی و زخم‌های سرباز هستند، بزنید. در اولین بار استفاده از این کرم زیاده روی نکنید و سعی کنید به مقدار کمتری استفاده نمایید که مبادا حساسیت داشته باشید و از تماس آن با چشم خودداری کنید. همچنین به محض استفاده از این کرم دارویی دستان خود را با آب و صابون بشویید.

مضرات کپسایسین

مشاهده شده است که در برخی موارد کپسایسین سبب درد و سوزش در پوست می‌گردد. مصرف فلفل تند به مقدار نسبتا زیاد در بزرگسالان و به مقدار کم در کودکان گاهی سبب تهوع، استفراغ، شکم درد و اسهال همراه با سوزش خواهد شد.

همچنین اگر این تندی و یا ادویه تند فلفل قرمز در معرض تماس با چشم قرار گیرد، باعث ریزش اشک، درد و بلفارواسپاسم (بسته شدن غیر ارادی پلک) خواهد شد. در این حالت بهتر است که چشم‌ها را با استفاده از صابون و یا شوینده مناسب پوست به همراه آب سرد شستوشو دهید.

کپسایسین همچنین گاهی پوست را تحریک می‌کند به طوری که سبب قرمزی و تورم، خشکی، سوزش، خارش، کهیر، تورم گلو، مشکل تنفس، آلرژی و درد خواهد شد.

پیشنهاد می‌شود که اگر مشکلات معده مانند رفلاکس معده، زخم معده و دل درد دارند از مصرف زیاد فلفل تند جدا خودداری نمایند.

افرادی که فشار خون دارند باید بدانند که کپسایسین موجود در فلفل قرمز سبب افزایش فشار خون خواهد شد. اما به طور کلی خوب است بدانید که فلفل تند خطر مرگ زودرس را تا حد زیادی کم می‌کند.

عملکرد کپسایسین چگونه است؟

کپسایسین یک عامل فعال نوروپپتیدی (پروتئین‌های کوچکی که توسط نورون‌ها با یکدیگر در ارتباط هستند.) محسوب می‌شود که بر سنتز، ذخیره سازی، حمل و نقل و ترشح واسطه‌های شیمیایی از سیستم عصبی محیطی به سیستم عصبی مرکزی اثر گذار است. کپسایسین به پروتئینی متصل می‌شود که این نوع از پروتئین در غشای نورون‌های احساس گرما و درد قرار می‌گیرد. آستانه این دما و حساسیت آن بین 37 تا 45 درجه سانتیگراد است. با قرار گرفتن بدن در معرض کپسایسین، سلول‌های عصبی از انتقال دهنده‌های عصبی تهی می‌شود و این عمل منجر به کاهش احساس درد و انسدادِ التهاب خواهد شد.

اسکویل واحد اندازه گیری تندی فلفل است

اسکویل واحد اندازه گیری تندی فلفل است

شاخص تندی فلفل چیست؟

میزان کپسایسین موجود در فلفل با استفاده از شاخصی به نام مقیاس اسکویل اندازه گیری می‌شود. به بیان ساده‌تر اسکویل میزان تندی فلفل را تعیین می‌کند. البته در این اندازه گیری تنها کپسایسین موجود اندازه گیری نمی‌شود. عوامل دیگری وجود دارد که باعث تندی فلفل است اما کپسایسین مهم‌ترین آن‌هاست. بنیان گذار این شاخص یک داروساز آمریکایی به نام ویلبر اسکویل بوده است.

به طور کلی جالب است بدانید که برخی افراد نسبت به کپسایسین حساسیت بسیار زیادی دارند و بدن آن‌ها نسبت به سایرین واکنش بیشتری نشان می‌دهد. اما به مرور زمان و با مصرف غذاهایی با تندی بیشتر، بدن نسبت به کپسایسین سازگارتر خواهد شد. پس در نهایت گفتیم که منشا این طعم آتشین فلفل قرمز چیست! امیدواریم مطلب مفیدی برایتان بوده باشد.

جهت خرید محصولات آلس پایس مانند چاشنی، انواع طعم دهنده و رنگ خوراکی طبیعی اینجا کلیک کنید.

2 دیدگاه در “کپسایسین: عامل تندی و خواص فلفل را بدانید!

  1. مطلب خوبی بود
    نمی دونستم فلفل باعث افزایش متابولیسم بدن می شه 🙂

    1. فرزانه کشاورزی گفت:

      ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.