دانستنی های آشپزی

نگهدارنده طبیعی در آشپزخانه شما برای نگهداری مواد غذایی و ضامن سلامتی

نگه دارنده های طبیعی در آشپزخانه

شاید برایتان جالب باشد که برخی مواد غذایی که در آشپزخانه و به طور روزمره از آن‌ها استفاده می‌کنید به عنوان نگهدارنده غذا بسیار کاربردی هستند و علاوه بر آن به سلامت شما آسیبی نمی‌رسانند. این مواد طبیعی در مقایسه با ترکیبات مصنوعی بسیار خوب عمل کرده و ضامن سلامت خود و خانواده‌تان خواهند بود. قبل از تولد صنایع غذایی مدرن، مردم میوه و آجیل را زیر نور و گرمای آفتاب قرار می‌دادند و نیز گوشت را با استفاده از دود نگهداری می‌کردند. همچنین در گذشته ماهی را در لایه ضخیمی از نمک بسته بندی می‌کردند و سبزیجات را همانند ترشی داخل سرکه نگه می‌داشتند. در نتیجه در گذشته بدین صورت و با استفاده از مواد کاملا طبیعی غذا‌ها را از فساد و خراب شدن حفظ می‌کردند.

افزودنی غذایی و علت استفاده از آن‌ها را بدانید!

انواع مواد غذایی هستند که ماندگاری طولانی نداشته که به سرعت و پس از گذشت مدتی فاسد می‌شوند. به همین جهت از نگهدارنده استفاده می‌شود تا ماندگاری طولانی تر و به اصطلاح تاریخ انقضای بیشتری داشته باشند. در واقع علت استفاده از افزودنی‌های غذایی بهبود کیفیت غذا و ایمنی آن است. فساد غذایی علاوه بر آسیبی که بر سلامت افراد می‌زند، باعث ضررهای اقتصادی قابل توجه بر صنایع غذایی نیز خواهد شد. طبق آماری از مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها که در ایالت متحده به دست آمد نشان داد که سالانه 48 میلیون نفر بر اثر عفونت‌های ناشی از غذا بیمار شدند که از این تعداد 3000 نفر جان خود را از دست خواهند داد. خوب است بدانید جایگزین کردن مواد نگهدارنده طبیعی به جای افزودنی‌های مضر سبب افزایش طول عمر خواهد شد.

در قفسه‌های هر فروشگاهی انواع مواد غذایی وسوسه برانگیز وجود دارد که به مقدار زیادی مواد نگهدارنده در آن وجود دارند. تاثیر این مواد نگهدارنده در بلند مدت بروز خواهد کرد.

از مصرف مواد غذایی با نگهدارنده‌های مصنوعی دوری کنید!

از مصرف مواد غذایی با نگهدارنده‌های مصنوعی دوری کنید!

فساد مواد غذایی به چه دلایلی اتفاق می افتد؟

  • از دست دادن آب
  • اکسیداسیون شیمیایی که سبب تغییر در طعم، رنگ و بو می‌شود
  • آلودگی میکروبی غذا از طریق باکتری
  • کپک و مخمر

انواع نگهدارنده طبیعی و چند روش طبیعی برای ماندگاری غذا بدون مواد نگهدارنده سمی

تحقیقات نشان داده است که 70 درصد از مصرف کنندگان، تاریخ انقضا و اطلاعات بر روی برچسب مواد غذایی را مطالعه می‌نمایند. این نشان می‌دهد که میزان ماندگاری مواد غذایی عامل مهمی در تصمیم گیری خریداران می‌باشد. در نتیجه تولیدکنندگان همواره به دنبال ابتکار و راه حل‌های مختلف برای افزایش ماندگاری مواد غذایی و در عین حال حفظ کیفیت آن‌ها هستند.

سیر:

یکی از بهترین نگهدارنده‌های طبیعی سیر است. این ماده غذایی دارای خواص ضد ویروسی نیز می‌باشد و به مبارزه با انواع باکتری در غذا و همینطور بدن انسان می‌پردازد. انداختن یک یا دو حبه سیر در غذاهایی که تهیه می‌کنید؛ خالی از لطف نیست. در برخی از موارد نیز سیر را داخل پانسمان قرار می‌دهند تا به جلوگیری از عفونت و بهبود زخم کمک نماید. یکی از کاربردهای بسیار خوب سیر توانایی آن در نگهداری از مواد غذایی به مدت طولانی تر می‌باشد.

نمک دریا:

این ماده مدت‌هاست که به عنوان یک نگهدارنده طبیعی شناخته شده است. نمک یکی از روش‌های بسیار قدیمی در حفظ مواد غذایی است. این ماده با از بین بردن رطوبت امکان رشد باکتری در رطوبت را از بین می‌برد. نمک هیمالیا با 98 درصد کلرید سدیم یکی از بهترین و با کیفیت ترین نمک‌هاست که می‌تواند به حفظ سلامت و ماندگاری مواد غذایی کمک کند. از نمک برای نگهداری انواع غذاها مانند ماکارانی، سوپ، دیپ و انواع سبزیجات استفاده می‌گردد.

خردل و سس‌های تند:

مواد تند نیز یکی از گروه نگهدارنده‌ها هستند. تحقیقات نشان می‌دهند که مواد موجود در غذاهای تند به باکتری‌ها در انواع غذا حمله کرده و با آن‌ها مبارزه می‌کنند و به همین صورت آن را برای مدت طولانی تازه نگه می‌دارد.

لیمو ترش (آبلیمو):

لیمو ترش منبع طبیعی اسید سیتریک و اسید آسکوربیک است که یک نگهدارنده بسیار خوب هستند. اسید سیتریک یک ضد باکتری قوی و اسید آسکوربیک به عنوان یک منبع آنتی اکسیدان شناخته شده است. پوست و گوشت این میوه به خوبی از فساد غذا جلوگیری می‌نماید. آن را بلافاصله پس از اتمام پخت غذا روی آن بچکانید. آبلیمو همچنین از تغییر رنگ و طعم میوه و سبزیجات جلوگیری کرده و به تازه ماندن آن کمک می‌کند. لازم به ذکر است که آبلیمو برای گوشت نگهدارنده بسیار قوی محسوب نشده و بهتر است که یک ماده قوی تر استفاده شود. زیرا درصد خرابی گوشت نسبت به سایر مواد غذایی بسیار بیشتر است.

آبلیمو یکی از بهترین نگهدارنده‌های طبیعی

آبلیمو یکی از بهترین نگهدارنده‌های طبیعی

سرکه:

سرکه از تخمیر محلول آب و قند تهیه می‌شود و به عنوان یک نگهدارنده طبیعی  بسیار موثر عمل می‌نماید. اسید استیک موجود در سرکه میکروب‌ها را از بین برده و اینگونه از فساد غذا جلوگیری می‌کند. افزودن غذا به سرکه علاوه بر حفظ آن یک طعم دهنده قوی نیز محسوب می‌شود.

شکر:

این ماده یک نگهدارنده طبیعی است که که به دفع آب و میکروارگانیسم‌ها کمک بسیاری می‌کند. شکر مانند نمک، از طریق اسمز آب را که منجر به رشد باکتری می‌شود؛ جذب می‌نماید و اینگونه مواد غذایی را برای مدت طولانی‌تر حفظ می‌کند.

روغن دانه‌های گیاهی:

در برخی از صنایع غذایی این این ماده طبیعی برگرفته از گیاهان است که عمر محصولات غذایی را به مقدار قابل توجهی افزایش می‌دهد. این ماده دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی می‌باشد.

از دیگر مواد نگهدارنده و دارای فعالیت‌های ضد باکتری می‌توان به آویشن، ویتامینC، دارچین و کرفس اشاره کرد.

تخمیر:

تخمیر یکی از بهترین روش‌ها برای افزایش مدت ماندگاری میوه‌ها و سبزیجات است. تهیه انواع ترشیجات با استفاده از کلم، چغندر، پیاز، سیر و کیمچی نمونه‌هایی از غذاهای تخمیر شده هستند. در این روش از آب و نمک استفاده می‌شود که از رشد باکتری‌های بد جلوگیری کرده و به باکتری‌های مفید اجازه رشد می‌دهد.  باکتری‌های خوب، قند موجود در میوه و سبزیجات را که باعث تولید اسید لاکتیک می‌شود تجزیه می‌کند. اسید لاکتیک مقدار کاملی از اسیدیته مورد نیاز برای حفظ غذا و محافظت آن در برابر رشد کپک و باکتری‌ها تامین می‌نماید.

فلفل قرمز:

فلفل قرمز با مواد موجود در خود دارای فعالیت ضد میکروبی می‌باشد. از این ماده حتی به عنوان جایگزین برخی از نگهدارنده‌های مصنوعی قوی نیز استفاده می‌کنند.

عسل طبیعی:

این ماده پر خاصیت بخاطر داشتن توانایی مکش رطوبت و اسدیته منحصر به فرد به عنوان یک روش قدیمی برای حفاظت از مواد غذایی محسوب شده و استفاده از این ماده به ماقبل تاریخ برمی‌گردد. عسل هیچگاه خراب نمی‌شود و غلظت بالای آن مانع رشد انواع باکتری می‌شود. لازم است بدانید آنتی اکسیدان‌های موجود در عسل طبیعی باعث قهوه‌ای شدن میوه و سبزیجات تازه می‌گردد.

عسل یک نگهدارنده طبیعی فوق العاده

عسل یک نگهدارنده طبیعی فوق العاده

انجماد:

فریز کردن راهی ساده و بی دردسر است که غذاها را حداقل تا 6 ماه نگهداری می‌کند. انجماد و فریز کردن باید در دمای 0 درجه فارنهایت یا سردتر باشد. مواد غذایی پخته شده، سبزیجات، سس‌ها، میوه‌جات، لبنیات، بسیاری از مواد غذایی قابلیت فریز کردن را دارند و اینگونه عمر مفید آن نیز افزایش می‌یابد.

عصاره رزماری:

بوی آرامبخش رزماری تنها فایده آن نیست. جالب است بدانید رزماری دارای آنتی اکسیدان است و فعالیت ضد میکروبی دارد و بدین صورت گوشت را از خراب شدن حفظ می‌کند. از گذشته‌های دور تا به حال رزماری جز همیشگی یکی از گیاهان  در باغ و مزارع بوده که به سبب داشتن عطر و بوی خاص به عنوان یک آفت کش مورد استفاده قرار می‌گرفت. رزماری با انجام واکنش‌هایی، رادیکال‌های آزادی را که منجر به اکسیداسیون روغن و چربی‌ها می‌شوند؛ مهار می‌کند.

ناتامایسین:

این ماده اولین بار در سال 1955 طی فرآیند تخمیر پدید آمد و به عنوان یک ماده طبیعی ضد قارچ است و علاوه بر خاصیت بازدارندگی قارچ در محصولات لبنی برای اولین بار جهت درمان عفونت‌های قارچی چشم استفاده گردید.

ویتامین E:

(توکوفرول) یک ویتامین محلول در چربی است که به عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی در بسیاری از غذاها ، به ویژه روغن های گیاهی ، غلات کامل ، آجیل ، جوانه گندم و سبزیجات برگ سبز وجود دارد. ممکن است به میوه ها و سبزیجات تازه خرد شده اضافه شود تا اکسیداسیون کند شود. همچنین از آن برای تقویت برخی از غلات صبحانه و غذاهای حیوان خانگی استفاده می شود.

خاک دیاتومه:

این نوع خاک که از تجزیه فسیل‌های تک سلولی‌ کوچک به دست می‌آید یک منبع غنی از سیلیس بوده که به عنوان یک نگهدارنده طبیعی غذا نیز شناخته می‌شود. از این ماده برای نگهداری غذاهای خشک مانند شیرینی، آجیل و غذای حیوانات خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این ماده جایگزین مناسبی برای BHA و BHT و سایر نگهدارنده‌های سرطان زا می‌باشد.

این مواد طبیعی از فاسد شدن و هدر رفتن غذا جلوگیری کرده و در این صورت می‌توان از مصرف مواد غذایی خریداری شده که دارای مواد نگهدارنده مانند BHA ، BHT ، MSG ، نیترات ها ، روغن‌های ناسالم، شکر و برومات پتاسیم نیز اجتناب کرد.

چند روش خانگی برای تازه ماندن مواد غذایی:

  • ساقه موز را بپیچید! پس از خریدن هر تعداد موز، مقدار کمی از یک پلاستیک را برداشته و دور ساقه بپیچید. با توجه به اینکه گاز اتیلن باعث رسیدن و سیاه شدن موز می‌شود؛ پلاستیک تولید آن را مهار کرده و روند رسیده شدن موز را کند خواهد کرد.
  • خیساندن در آب و سرکه: خیس کردن برخی مواد غذایی در آب و سرکه به ماندگاری توت و انواع میوه کمک می‌کند. داخل یک کاسه به نسبت 10 به 1 آب و سرکه ریخته، میوه‌ها را مدتی در آن قرار داده و سپس آبکشی نمایید.

جهت خرید محصولات آلس پایس مانند چاشنی، انواع طعم دهنده و رنگ خوراکی طبیعی اینجا کلیک کنید.

5 دیدگاه در “نگهدارنده طبیعی در آشپزخانه شما برای نگهداری مواد غذایی و ضامن سلامتی

  1. رضوان رفیعی پور گفت:

    مطلب بسیار فوق العاده و کاربردیی بود.
    ممنونم از شما بخاطرآگاهیتون.

    1. فرزانه کشاورزی گفت:

      ممنون از شما دوست عزیزم

  2. رضوان رفیعی پور گفت:

    مطلب بسیار فوق العاده ای بود. سپاسگزارم

    1. فرزانه کشاورزی گفت:

      مرسی از نظرتون

  3. مهدی نوبهار گفت:

    بابت مطلب مفیدی که قرار دادین ممنونم 🌺🌹

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت توسط reCAPTCHA و گوگل محافظت می‌شود حریم خصوصی و شرایط استفاده از خدمات اعمال.