
این روزها، چینش و تزئین مواد غذایی با استفاده از رنگ های خوراکی نقش مهمی در ایجاد علاقه در افراد جهت خوردن غذا ایفا میکند. این واقعیت زمانی نمود پیدا میکند که شما با گشتی کوتاه در هایپرمارکت و اغذیه فروشی های سطح شهر، میتوانید به گستردگی و تنوع این محصولات پی ببرید. رنگ های خوراکی، افزودنی های سالمی هستند که از عصاره و رنگ دانه مواد طبیعی استخراج و به شکل های مختلفی میتوان آنها را به ترکیب خوراکی هایی مانند دسر، شیرینی، کیک، بستنی و ژله اضافه کرد. از پرکاربردترین محصولات موجود در بازار در این زمینه میتوان به مدل های ژله ای اشاره کرد که امروزه هم در مصارف خانگی و هم در مشاغل مرتبط با صنایع غذایی از آنها استفاده زیادی میشود.
انواع افزودنی های غذایی
افزودنی و طعم دهنده های غذایی از نظر منشا تولید به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) مواد طبيعي مانند انواع ادويه، نمك، شكر و… .
ب) افزودنی هایی مانند طعم های غذا، طعم های مایع، چاشنی ها و رنگ های خوراکی كه اغلب براي بالا بردن جاذبه خوراکی ها و جلب رضایت افراد به غذاها اضافه میشوند.
منظور از رنگ های خوراکی ژله ای چیست؟
از نظــر عامــه مردم، رنــگ و طعــم غــذا دو عامل مهم در تعیــین کیفیــت و مرغوبیت فرآورده های غذایی محسوب میشوند. به همین علت است که امروزه میبینیم اولویت اغلب آشپزهای ماهر و صنایع غذایی موفق، تهیه خوراکی هایی است که علاوه بر عطر و طعم دلپذیر، دارای ظاهری جذاب و اغوا کننده برای مشتری باشند. از روش های زیادی میتوان برای تزئین و تغییر رنگ مواد غذایی استفاده کرد، که متداولترین آنها استفاده از رنگ های خوراکی است. این محصولات در بازار به شکل های مختلفی به فروش میرسند که مدل های مایع و ژل های آنها نسبت به سایر محصولات کاربرد بیشتری دارند. باید اشاره کنیم که تفاوت رنگ های ژله ای و مایع، صرفا به فرم بسته بندی آنها مربوط می شود و به لحاظ ترکیبات استفاده، کیفیت و ماندگاری تفاوتی میان آنها دیده نمیشود.
اهمیت استفاده از رنگ های خوراکی طبیعی
همانطور که اشاره شد، رنگ های خوراکی به لحاظ مواد اولیه ای که در تهیه آنها استفاده میشود، به دو دسته رنگ های خوراکی طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند. اگر کمی در خصوص رنگ های مصنوعی پرس و جو کرده باشید، قطعا میدانید که بسياری از این رنگ ها نه تنها نشان استاندارد ندارند، بلكه حتی دستورالعمل و ترکیباتشان هم به زبانی درج شده که برای افراد عادی قابل فهم نیست. در نتیجه اضافه کردن آنها به مواد غذایی که قصد استفاده از آنها را در دورهمی های دوستانه و رسمی دارید، میتواند تصمیمی اشتباه و ناآگاهانه محسوب شود. اگر بخواهیم در این مورد یک مثال بزنیم میتوان به رنگ تارترازین اشاره کرد که از جمله معروف ترین ترکیبات به کار رفته در رنگ های مصنوعی به شمار رفته و رنگی شبیه به نارنجی یا زرد لیمویی دارد. جالب است که بدانید که این رنگ هنوز هم در میان بسیاری از خانواده های ایرانی با نام زعفران عربستانی شناخته میشود و متاسفانه به علت سودجویی و بعضا ناآگاهی از آن در فست فودها، چلوکبابی ها، کارگاه های شیرینی پزی، نانوایی ها و مراحل تولید نبات و انواع آجیل و خشکبار به صورت غیرمجاز استفاده زیادی میشود. در صورتی که طی چند سال گذشته بارها ثابت شده که مصرف تارترازین میتواند زمینه ساز شکل گیری بیماری هایی مانند بیش فعالی در کودکان و معضلات گوارشی و آسمی، تومورهای تیروئیدی و تاری دید در بزرگاسالان شود.
با توجه به این گفته ها شاید بهتر باشد که افراد در تهیه مکمل هایی که قصد اضافه کردن آنها به مواد غذایی خود را دارند، کمی بیشتر دقت کنند. باید اشاره کنیم، چاشنی و رنگ های خوراکی مزه ایرانی تنها محصولات ارگانیک و طبیعی موجود در کشور هستند که شما در زمان خرید میتوانید نشان سیب سلامت را بر روی بسته بندی آنها مشاهده کنید.
دلایل استفاده از رنگ های خوراکی ژله ای
رنگ های ژله ای افزودنی های سالمی هستند که میتوان از آن ها در منزل و دورهمی های دوستانه برای تزئین و خـوش رنگ و لعاب کردن انواع شیرینی، کیک، دسر، پودینگ، انواع بستنی و از این قبیل میان وعده ها استفاده کرد. البته این پایان داستان نبوده و امروزه مشاغل زیادی هستند که از این رنگ ها برای جلب توجه مشتری و ایجاد مزیت رقابتی استفاده میکنند، چرا که رنگ های ژله ای فاقد هر گونه مواد شیمیایی بوده و بدون نگرانی می توان آنها را به مواد غذایی اضافه کرد. مزیت دیگر این افزودنی ها به تاثیرگذاری فوری آنها برمیگردد که به فرد اجازه میدهد تا در کمتر از سه الی چهار دقیقه وعده غذایی خود را به شکلی زیبا و خلاقانه تزئین کنند.
انواع رنگ های خوراکی ژله ای
دسته بندی رنگ های خوراکی ژله ای شامل 9رنگ پرطرفدار و پرکاربرد برای مصرف کنندگان میشود که در جدول زیر نام آنها را مشاهده میکنید.
زرد ژله ای لیمویی | زرد ژله ای طلایی | نارنجی ژله ای |
---|---|---|
نارنجی ژله ای تیره | ژله ای صورتی | ژله ای گلبهی |
قهوه ای ژله ای | سبزژله ای مغز پستهای | سبز ژله ای چمنی |
همانطور که احتمالا حدس میزنید، عمده استفاده این رنگ ها به تهیه ژله، دسر، شیرینی و کیک مربوط میشود، ولی در کنار این موارد، خوراک های زیادی هستند که میتوان از رنگ های ژله در تهیه آنها استفاده کرد. مانند بستنی های وانیلی، فرنی، سس کارامل، حلوا و شیربرنج.
اگر شما به تهیه ژله های مختلف علاقه مند باشید، استفاده از این رنگ ها میتواند نکته تمایز دستپخت شما با سایر افراد باشد. به طور مثال، اگر نام ژله قهوه به گوشتان خورده باشد، احتمالا میدانید که این ژله یکی از محبوبترین میان وعده های تابستانی است که این روزها طرفداران زیادی دارد. شما با استفاده از رنگ قهوه ژله ای به سادگی میتوانید این ژله را در ایده آل ترین شکل ممکن به میهمانان خود ارائه و از خوردن آن لذت ببرید.
همچنین اغلب شما به تهیه شیرینی های خانگی علاقه دارید ولی گاها عدم تجربه و کمبودن برخی از چاشنی ها باعث می شود تا ظاهر شیرینی با آنچه فکر میکردید تفاوت زیادی داشته باشد. در این مواقع میتوان در کمتر از چند دقیقه با استفاده از رنگ های خوراکی، عیوب شیرینی ها را پوشش و با شکلی جذاب و وسوسه انگیز در مقابل میهمانان قرار داد. شیرنی های گردویی، کوکی، مربایی، قرابیه و پسته ای چند نمونه از این موارد هستند که با استفاده از رنگ های خوراکی میتوان در منزل آنها را تهیه و استفاده کرد. از سایر مواردی که میتوان از رنگ های ژله ای استفاده کرد، تزئین خامه و پوشش رو خمیر کیک، پودینگ و دسر است که گزینه های جذابی را برای سفره آرایی پیش روی خانم های خانه دار می گذارد.
نحوه استفاده از رنگ های خوراکی ژله ای
رنگ های خوراکی ژله ای همانند سایر محصولات مزه ایرانی، به عنوان افزودنی های فوری شناخته شده و افراد پس از خریداری، کار سختی برای اضافه کردن آنها به کیک، دسر، بستنی و مواد غذایی خود نخواهند داشت. این محصولات تفاوتی از نظر طعمی که به غذا و خوراکی ها اضافه میکنند، با رنگ های مایع ندارند و مهم ترین مزیت های استفاده از آنها شامل ماندگاری بالا، استفاده از مواد طبیعی و صرفه اقتصادی بالا میشود، به طوری که دو الی سه قاشق غذاخوری از این رنگ های خوراکی برای تزئین یک وعده دسر یا ژله چهارنفری کافی خواهد بود.
مزایای استفاده از رنگ های خوراکی ژله ای
- کاهش زمان آماده سازی خوراکی و نوشیدنی های مختلف (کمتر از ۳ دقیقه)
- تنوع طعم و عطر بر اساس سلیقه افراد مختلف
- دارای پروانه بهداشت و سیب سلامت
- طبیعی و فاقد مواد نگهدارنده
- صرفه اقتصادی بالا
- دوز مصرف پایین