
افزودنی های غذا به ترکیباتی گفته میشود که عموما به منظور بهبود ظاهر، طعم و ارزش موادغذایی به آنها اضافه میشوند. این افزودنی ها شامل انواع مختلفی از چاشنی، مرینیت و رنگ های خوراکی میشوند که در ادامه قصد داریم شما را با یکی از این رنگ ها، یعنی رنگ مایع خوراکی آشنا کنیم.
همانطور که میدانید رنگهای خوراکی مکمل های ارگانیکی هستند که از رنگ دانه و عصاره مواد طبیعی استخراج و امروزه در تزئین و افزایش جذابیت مواد غذایی از آنها استفاده زیادی می شود. بانوان کدبانو و افراد علاقه مند به تهیه میان وعده هایی مانند دسر، ژله، بستنی، شیرینی، کیک و پودینگ با استفاده از این محصولات میتوانند علاوه بر متمایز ساختن شکل و چینش خوراکی ها، باعث جلب توجه و رضایت میهمانان خود شوند.
انواع افزودنی های غذایی
افزودنی و طعم دهنده های غذایی به دو دسته تقسیم میشوند:
الف) مواد طبيعي مانند انواع ادويه، نمك، شكر و…
ب) طعم های غذا، چاشنی ها و رنگ های مایع كه اغلب براي بالا بردن جاذبه خوراکی ها و جلب رضایت افراد به غذاها اضافه میشوند.
توجه داشته باشید که رنگ های خوراکی به دو دسته رنگ های طبیعی و مصنوعی تقسیم میشوند، که در ادامه مطلب به تفاوت آن ها بیشتر اشاره خواهیم کرد.
تفاوت رنگ های طبیعی و مصنوعی خوراکی
محصولات زیادی در بازار به عنوان چاشنی و رنگ های خوراکی به فروش می رسند که اصلی ترین تفاوت میان آنها به ترکیبات و مواد استفاده شده در این افزودنی ها برمیگردد. طبق تحقیقات رنگ های مصنوعی به دلیل اینکه بیش از 80 درصد ترکیبات آنها را مواد شیمیایی تشکیل داده اند، دارای اثرات بیولوژیک زیادی بر روی شخص میتوانند باشند. به طور مثال، این رنگ ها که اصطلاحا به ترکیبات سنتتیک مشهورند، میتوانند زمینه ساز ایجاد سرطان هایی مانند سرطان کبد و کلیه در انسان شده و اختلالات گوارشی زیادی را به وجود بیاورند. در این میان کودکان، خانم های باردار و سالمندان به دلیل حساس بودن سیستم ایمنی، بیش از سایرین در معرض این خطرات قرار دارند. از معروفترین رنگ های مصنوعی که شاهد استفاده از آنها در موادغذایی هستیم، میتوان به برلیانت بلو، کارمیوزین، سانست یلو و کینولین یلو اشاره کرد که این روزها به ویژه در نوشیدنی هایی مانند آب آلبالو، آب زرشک و خشکبار برای ایجاد رنگ غیر واقعی و جلب توجه مشتریان استفاده میشوند.
در مقابل رنگ های خوراکی طبیعی از ترکیبات سالمی نظیر رنگ دانه میوه ها و عصاره گیاهان برای تغییر ظاهر مواد غذایی استفاده میکنند که نکته تمایز آنها با رنگ های مصنوعی موجود در بازار است. این رنگ ها علاوه بر ماندگاری بالا، طعم مواد را تغییر نمیدهند و این مزیت باعث می شود تا شما بتوانید به آسایش خاطر آنها را به مایع کیک، دسر، خامه بستنی و سایر خوراکی ها اضافه کنید. استفاده از رنگ های طبیعی صرفا به میان وعده و پیش غذا محدود نشده و غذاهایی مانند برنج، استیک گوشت، مرغ تنوری و جوجه کباب را نیز میتوان با استفاده از این رنگها با ظاهر و رنگی خوش در سفره مقابل میهمانان قرار داد. باید اشاره کنیم که رنگ های خوراکی مزه ایرانی در حال حاضر تنها محصولات ارگانیک و طبیعی موجود در بازار محسوب میشوند و مصرف کنندگان در لحظه خرید میتوانند آرم سیب سلامت وزارت بهداشت را بر روی بسته بندی آنها مشاهده نمایند.
مزایای استفاده از رنگ های خوراکی مزه ایرانی
- استخراج و تولید رنگ های طبیعـی با کاربردهای متنوع
- استخراج انواع عصاره و افزودنی خوراکی از مواد کاملا طبیعـی
- استفاده از فرمولاسیون سالم و مورد تایید وزارت بهداشت
- امکان عصاره گیری در دماهای پایین و تولید محصولات با کیفیت و خلوص بالا
- استفاده از حلال های ایمن در استخراج افزودنی ها
- دارای تاییدیه وزارت بهداشت
دلایل استفاده از رنگ های مایع خوراکی
همانطور که اشاره کردیم، امروزه چاشنی و رنگ های خوراکی زیادی در فروشگاه های مواد غذایی به فروش میرسند که رنگ های مایع و ژله ای بیش از سایر موارد با استقبال مصرف کنندگان مواجه شدهاند. این افزودنی ها به دلیل استفاده آسان و سریع برای انواع میان وعده و غذاها قابل استفاده هستند و به این صورت شخص به هیچ چاشنی و افزودنی دیگری برای تزئین مواد خوراکی خود نیاز نخواهد داشت. زمان مورد نیاز برای استفاده از رنگهای مایع دو الی سه دقیقه است و سپس میتوان با خیال راحت خوردنی ها را داخل فر قرار داد و یا برای ساعت های طولانی در یخچال نگهداری کرد.
انواع با رنگ های مایع خوراکی
با نگاهی به دسته بندی رنگ های مایع که در جدول زیر ارائه شده اند، به سادگی متوجه می شویم که این رنگ ها علاوه بر ترکیب ارگانیک و برخورداری از سلامت بالا، به مصرف کنندگان امکان تغییر ظاهر انواع مواد غذایی و نوشیدنی ها را ارائه میدهند و محدودیتی برای استفاده از آنها وجود ندارد. به طوری که حتی اگر احساس کنید که شکل بخشی از خوراکی شما باب میلتان نیست، تنها طی چند دقیقه میتوان با استفاده از رنگ های مایع این قسمت ها را به طور کامل پوشش داده و با ظاهری اغواکننده در پیش روی میهمانان گذاشت.
رنگ قرمز تیره | رنگ قرمز روشن |
---|---|
رنگ سبز تیره | رنگ سبز روشن |
رنگ قهوه ای تیره | رنگ قهوه ای روشن |
رنگ زرد لیمویی | رنگ زرد کلاسیک |
رنگ نارنجی تیره | رنگ نارنجی روشن |
رنگ زرد با طعم زعفران |
موارد استفاده از رنگ های مایع خوراکی
در حال حاضر مواد غذایی زیادی هستند که میتوان با استفاده از رنگ های مایع به دلپذیرتر شدن آنها کمک کرد. به عنوان مثال، اگر شما جزء افرادی هستید که به رنگ و طعم برنج اهمیت زیادی می دهد و دوست دارید همیشه غذاهایی مانند مرغ زعفرانی یا جوجه کباب در کنار سفره با رنگ و لعابی زیبا جلوه کند، رنگ مایع زرد علاوه بر تزئین غذاها، طعم زیبای زعفران را به خورشت و برنج شما اضافه می کند. همچنین اگر به تهیه نوشیدنی های خنکی مانند چای میوه ای، شربت سکنجبین، اسموتی و یا آیسپک خانگی علاقه دارید، استفاده از رنگ مایع آخرین قدم برای خلق یک عصرانه ایده آل برای شما خواهد بود.
از سایر مواردی که در تهیه آنها از رنگ های مایع به صورت متعدد استفاده میشود، میتوان به دسر، ژله های میوه ای، پای سیب، کیک و شیرینی ها اشاره کرد. استفاده از این افزودنی ها به ویژه برای افراد تازه کار که هنوز با نحوه تهیه یک میان وعده خوشمزه کاملا آشنا نیستند، امتیاز بزرگی محسوب میشود. به طور مثال، اگر به تهیه شیرینی هایی مثل رولت، میکادو و یا شیرینی نسکافه ای در منزل علاقه دارید، حتما میدانید که رنگ و فرم خامه شیرینی چه تاثیری در جذابیت این شیرینی ها ایفا میکنند. اینجاست که رنگ های مایع به کمک شما میآیند و در چند دقیقه دست پخت شما را با استفاده از موادی طبیعی تزئین و آماده سرو میکنند.
کاربرد رنگ های مایع خوراکی
- استفاده در تهیه انواع اسنک و سیب زمینی سرخ شده
- استفاده در ماکارونی، پاستا و محصولات خمیری
- استفاده در بستنی های خانگی و چاشنی هایی مانند خامه
- استفاده در انواع نوشیدنی های سرد و گرم
- تزئین انواع بیسکویت، شیرینی، کیک و شکلات
- استفاده در پاستیل و ژله های میوه ای